Baby Laptop Orchestra

Originaly concieved as a workshop for Sonar Kids, in CosmoCaixa, we are currently developing new instruments that explore interactiviy between music and visual arts.

A performer draws, paints or cuts out an instrument. A camera placed on top of this turntable or surface captures it and the software generates sound according to certain parameters such as the technique used (paint, pencil, cut-out), color, thickness of the stroke, continuity or roughness of the shape, etc.

setup-02colors

Computer vision is used to process the image input and map it to sound.

 

wuColorSequencer

ColorSequencer

is a simple sequencer for kids. You can change the patterns by placing objects on a table.  Each color is a note.

A Barcelona Laptop Orchestra rehearsal using wuColorSequencers

wuTocata:

A performer paints or places objects on a running turntable.  A camera placed on top of this turntable captures it and the software generates sound according to certain parameters such as the technique used (paint, pencil, cut-out), color, thickness of the stroke, continuity or roughness of the shape, etc.

tocata1tocata2

Computer vision is used to process the image input and map it to sound.


 

Interface de cartró:

Els controls que l’ usuari inventi, retalli, pinti o dibuixi sobre un paper es converteixen automàticament en controls reactius que fan sonar un sintetitzador.

PaperInterface

El software captura automaticament el que l’ usuari suggereix i ho mapeja com a controlador del so. Un dispositiu Kinect detecta quan els dits toquen els controls dibuixats o retallats i modifica l’ audio en conseqüència, convertint el paper en una touch screen.

 

 

Piano de cartró:

PaperPiano1

Similar a l’ anterior, en aquest cas es tracta d’ un piano polifònic. Un cop retallat i col.locat sobre la taula, el software s’ encarregarà de fer-lo sonar quan detecti que l’ usuari hi posa els dits al damunt.

 

 

Instruments fets amb materials conductors:

S’ utilitzen materials conductors com a controladors d’ un instrument. Els objectes es connecten a uns ànodes i l’ usuari tanca el circuit quan els toca amb els dits. Es poden utilitzar  materials plàstics elàstics, plastilina, gots d’ aigua, verdures, coberts, ….

fruitaplastic